понеделник, 8 април 2013 г.

Успехът като стремеж за всеки човек





Човекът е така устроен, че винаги се стреми към нещо и когато го постигне се чувства добре в някаква степен. Чувството за удовлетворение от постигнатото в повечето случаи прави хората щастливи, прави ги уверени в себе си и  ги кара да  се стремят към все по-големи постижения и успехи.
В живота си всеки човек има надежди и мечти, към които се стреми и само вярата успеха  му дава сили да преминава  през трудности и препятствия. Истината е, че всеки успех е много по-сладък и носи по-голямо удовлетворение, когато е предшестван от преодолени препятствия. Същевременно трудностите, през които се минава по пътя към успеха, прави хората много по-мъдри, опитни и им дават сили за преодоляване на препятствията  и реализация на своите мечти.
Хората са различни и всеки сам избира своя път в живота, а успехите, за които мечтае един човек  могат да бъдат малки и дори незначителни за едни, а същевременно огромни за други. Критериите са различни за различните хора. Всеки успех в живота на един човек, колкото и малък да е той, му дава една сигурност и същевременно увереност в своите възможности, а това е от огромно  значение за постигането на следващи по-големи  успехи. Всъщност малките и уж незначителни успехи винаги са основата на постигането на заветни мечти.
Човешкият живот като цяло е едно голямо предизвикателство и всеки се стреми да го изживее по най-добрия начин.  Според своите разбирания и възпитание всеки човек търси за себе си най-правилния път за да живее добре и да се чувства щастлив. Безспорно в човешкия живот успехът и щастието са безрезервно свързани, а разликата е в различното виждане на отделните хора по отношение на тях.
Изключително важно е как един човек вижда смисъла на своя живот и какво точно би го направило щастлив. Кои и какви  са успехите, които биха го удовлетворили? До колко е зареден с оптимизъм в началото на своя  осъзнат жизнен път?
 Липсата на достатъчен оптимизъм и негативното мислене, прекалената критичност към себе си и към другите, пречат изключително много на първите успехи, а те са много нужни за да има следващи.  Именно затова е нужно възпитание в оптимизъм още в  семейството и в училище. Хората трябва да знаят, че няма недостижими мечти и непреодолими препятствия.  Въпрос на силно желание и воля, а не на последно място и търпение е, да ги постигнем.
Животът е хубаво нещо и трябва да умеем да му се радваме. Успехът е заложен като част човешкия живот и когато сме наясно кои и какви  успехи биха  ни направили щастливи, пътят ни става все по-лесен, а трудностите по-преодолими.
Всеки човек е личност, която е оценена в някаква степен от тези около него и обикновено именно този факт е своеобразно огледало за неговите успехи.  Добрата оценка на околните в повечето случаи е свидетелство за успешност  дори често да се отрича като факт. За да постигнем какъвто и да било успех е нужно да получим такава оценка, защото човекът е социално същество.  



Няма коментари:

Публикуване на коментар