неделя, 2 април 2017 г.

Защо да направим регистрация на ЕООД при откриване на фирма



Преди всичко трябва да кажем, че откриване на фирма е едно важно начинание при започването на собствен бизнес, на което трябва да се обърне особено внимание. Много е важно да се обмислят добре основните аспекти за да не се налагат промени в последствие, които са свързани с допълнителни разходи. Когато сме решили да започваме бизнес трябва предварително да обмислим добре стъпка по стъпка цялата процедура по откриване на фирма, включително и  вариантите на избор на счетоводна фирма.
Един от основните проблеми при регистрация на фирма, на който трябва да се обърне внимание, е избора на правна форма. Опциите общо взето в България са три, а именно ЕТ, ЕООД и ООД.

Едноличен търговец (ЕТ)

Това е фирма, чиито едноличен собственик сте Вие. Характерното тук е, че участвате с цялото си лично имущество. Това е един голям недостатък, който може да доведе до сериозни последствия в личен план. Тази правна форма беше актуална до преди няколко години, когато беше единствената евтина възможност за започване на бизнес.

Еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД)

Тази правна форма стана изключително актуална, когато направиха задължителния начален капитал 2лв. Това даде възможност на много хора да преодолеят страховете, които ЕТ като правна форма им създаваше и да започнат собствен бизнес. Това, което отличава ЕООД от ЕТ и го прави толкова атрактивна правна форма (освен двата лева начален капитал) е факта, че едноличния собственик отговаря до размера на внесения капитал, а именно въпросните 2 лева.

Дружество с ограничена отговорност (ООД)


Това е правна форма подобна на горната с две съществени разлики. Съдружниците трябва да са най-малко двама и началния капитал е 5000лв. 

През последните години при стартиране на бизнес, особено без наличен сериозен начален капитал, най-предпочитаната правна форма е регистрация на ЕООД.
За съжаление през последните години има доста злоупотреби с този лесен вариант за регистрация на нова фирма от некоректни работодатели и е възможно той да претърпи промени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар