сряда, 15 март 2017 г.

Младите хора и бизнеса



За съжаление дългият преход и закъснелите реформи в икономиката ни засягат  тежко младите хора, които  завършват образованието и са без опит.  Младежката безработица бележи голям ръст .
Това е доста тъжно, защото обикновено младият човек по природа е оптимист и излизайки от университета е изпълнен с мечти и смели идеи и цели.  Сблъсквайки се с реалността, тези млади хора  биват до голяма степен обезкуражавани и голяма част напускат страната в търсене на по-добра реализация.
Част от добре образованите млади специалисти биха могли да  започнат свой собствен бизнес, но липсата на опит и средства прави начинанието доста трудно и съпроводено с рискове.  Откриване на фирма е една добра алтернатива за образования човек. Много от тях обаче не  са възпитавани да рискуват и да носят отговорност за последствията. Друга причина е, че тяхното възпитание и начин на мислене ги насочва основно към търсене на работа при работодатели и много малко от тях са истински предприемчиви, въпреки своите идеи.  Колкото и добра идея да имаш, ако не ти стиска или не ти достига амбиция и желание да я реализираш, ползата от нея е нулева. Професията на предприемача съдържа доста рискове и нейният път е многократно по-труден, но  и резултатите са в пъти по-големи. А младият човек има потенциал и време да се учи и развива до съвършенство, стига да има желание за това.
Липсата на добро бизнес образование е сериозна причина за това малка част от младите хора, завършващи своето образование да се насочват към предприемачество и регистрация на фирма.  Липсата на практически знания, които би следвало да получат по време на следването си в университетите, също затруднява техният бизнес-старт в живота.
Много от тях, чакайки на опашки за интервюта за работа и лутайки се между обявите, бързо се поддават на смесените чувства от недоволство, усещане за неоцененост и лишение  от възможност да разгърнат своя потенциал. Разочаровани, те напускат страната дори без да направят опит за реализация . Без дори да опитат като направят регистрация на фирма.
За съжаление обикновено заминават точно тези, които са склонни на бързи и рискови решения, именно тези, които биха могли да се реализират добре в бизнеса и предприемачеството. Така бизнеса губи своите кадърни хора в повечето случаи безвъзвратно.
 Според специалисти в икономиката и счетоводните услуги за да станеш предприемач се изискват качества като решителност, амбициозност  и желание. Познанията и уменията се добиват с времето стига да имаш дееспособен дух и силни амбиции. Не е нужен специален талант за да постигнеш успех и професионална реализация. Успехът е 1% талант и 99% упорита работа .


Няма коментари:

Публикуване на коментар